26 decembrie 2012

Soft educational: OrarApp

Aplicatia particularizeaza orarul general pentru o scoala, generand orare pentru fiecare clasa si fiecare profesor.

Pasii de folosire:

1. Se scrie orarul scolii intr-un fisier Excel, in 5 spreadsheet-uri corespunzatoare fiecarei zile a saptamanii.
Este important sa se respecte formatul , pentru aceasta se poate descarca si completa un sablon pe care il gasiti mai jos [1].
* in fiecare celula, formatul trebuie sa fie exact: MATERIE - NumeProfesor. Daca la o anumita ora, o clasa poate avea 2 sau mai multe materii (care se fac prin rotatie din 2 in 2 saptamani de exemplu), se pune o bara / care indica cealalta optiune, in acelasi format. Exemplu:
DESEN - Popescu / MUZICA - Ionescu
* in partea stanga (coloana A) se afla lista tuturor claselor, care se poate modifica dupa plac - se pot adauga sau sterge numele claselor, incepand de la A3 in jos;
* deasupra, pe linia 2, se afla intervalele de timp in care se desfasoara orele, acestea de asemenea pot fi schimbate, cu conditia sa existe aceeasi lista de ore, in aceeasi ordine, in fiecare din cele 5 spreadsheet-uri;
* numele spreadsheet-urilor (luni, marti, ...) nu se pot modifica - daca nu exista orar pentru o zi, nu se va sterge spreadsheet-ul ci se va lasa gol.


2. Se deschide Orare.jar , si se selecteaza Excel-ul in care se afla orarul realizat conform specificatiilor de mai sus.


3. Va aparea un formular cu listele gasite, de clase si profesori. Apasand "genereaza" in dreptul unei clase sau profesor selectat are ca efect crearea unui nou Excel cu numele acestuia si cu orarul aferent . "Genereaza tot" salveaza orarele particulare ale tuturor claselor si tuturor profesorilor.




4. Si acum orarele sunt gata de printat si impartit claselor / profesorilor .

Important!
- aveti nevoie de un JDK (java development kit) pentru a putea executa programul - se instaleaza, in functie de sistemul de operare, de aici [2]
- aplicatia se deschide cu "Java platform SE binary" (click pe fisierul jar -> Properties -> Opens with.. -> Java platform SE binary)

Descarcare aplicatie:  link

[1] https://www.dropbox.com/s/u8rm1lx6p9d64bt/Orare-Template.xls
[2] http://www.oracle.com/technetwork/java/javase/downloads/java-se-jdk-7-download-432154.html

Pentru sugestii & intrebari, nu ezitati sa lasati un comentariu sau email la adresa afisata in chenarul din partea dreapta a blogului!

03 decembrie 2012

Graduate studies in the USA

De ce in USA?
Sunt mai multe motive pentru care studiul in SUA este preferat. Lasand la o parte distanta, costul zborului dar si necesitatea vizei, studiile de absolvent (graduate studies) dispun de mult mai multa finantare decat cele din Europa, in sensul ca se pot obtine destul de multe burse - plata taxei anuale si un job de asistent în departament.
Un al doilea motiv este ca SUA reprezinta tara cu cei mai multi studenti internationali, asadar daca vrei o Experienta cu adevarat internationala, in SUA gasesti oameni de toate natiile. Viata de student este foarte diferita (cel putin in raport cu viata la Poli!) - studentii au parte de foarte multe facilitati, activitati, petreceri - de exemplu acces la gym, tot felul de festivaluri, zile culturale, etc...
In al treilea rand, admiterea la facultati in SUA poate fi mult mai accesibila decat in Europa. Daca in Europa legea nescrisa este ca trebuie sa ai o medie de cel putin 8,50 in anii de licenta ca sa poti sa aplici, evaluarea la o facultate in SUA tine cont de mult mai multe aspecte decat aceasta medie, asa cum urmeaza sa aflati in continuare.
Si nu in ultimul rand, e America... si America e o alta civilizatie. In Europa toata lumea ajunge mai devreme sau mai tarziu, este foarte usor, insa cu siguranta America nu este chiar atat de accesibila si in opinia mea nici nu este pentru oricine.


"General requirements"
Cele mai multe admiteri la un master in SUA se fac pe baza de dosar, care in general trebuie sa cuprinda:
- (evident) copie a diplomei de licenta (sau mai bine zis traducere in lb engleza, legalizata a diplomei)
- copie legalizata dupa foaia matricola (daca nu este in engleza, va trebui sa fie tradusa)
- rezultatele oficiale la 2 examene foarte importante care conteaza pentru bursa: GRE & TOEFL
GRE contine 3 parti principale: Verbal , Quantitative si Essays . Daca profilul care te intereseaza este real (inginerie, stiinte, etc) atunci Quantitative este cel mai important, altfel va trebui sa insisti cel mai mult pe Verbal si Essays. Sectiunea de Verbal este destul de dificila (peste Toefl sau alte examene), de obicei va trebui sa inveti foarte multe cuvinte noi si sa exersezi reading comprehension pe texte stiintifice, sa faci analogii, deductii si inferente pe text. Sectiunea Quantitative reprezinta exercitii de matematica de nivel pana in clasa a 10-a, dar care trebuiesc tratate serios pentru ca timpul avut la dispozitie este destul de putin. In fine, scopul GRE-ului este testarea in conditii de stress (datorita faptului ca timpul este limitat) si este important pentru evaluator pentru ca il ajuta sa compare 2 studenti care vin din medii diferite prin prisma unui test unic standardizat.
TOEFL in varianta iBT (internet based) contine 4 sectiuni: Reading, Listening, Speaking, Writing. Este un test care dureaza nu mai putin de 4 ore jumate si catalogat de multi ca fiind usor (cel putin in comparatie cu GRE verbal). De aceea TOEFL se va da dupa GRE. Totusi, si TOEFL trebuie tratat cu seriozitate pentru ca este unul din criteriile pentru obtinerea bursei si a unui post de asistent. Daca nu ai luat un scor bun la GRE Verbal, TOEFL este revansa ta.
- SOP (statement of purpose) -un document foarte important, foarte personal - scrisoarea de intentie. Aici spui despre tine - ce ai realizat pana acum, ce planuri ai, de ce vrei sa studiezi ce ti-ai ales, ce implicatii de viitor va avea masterul - intr-un cuvant toata motivatia ta pentru a fi admis la acea facultate. Despre asta voi detalia putin mai jos.
- scrisorile de recomandare - in general in numar de 3, de la persoane din mediul academic (dar e ok si daca e vorba de un angajator). In ultima vreme au aparut formularele online, in care doar introduci adresa de email a profesorului, iar acesta il primeste pe adresa lui si il poate completa acasa - chestia asta te scapa de multe dureri de cap.
- CV-ul (resume) - cu accentul pe diplome, certificari, experienta profesionala detaliata, concursuri, etc . Si activitatile de voluntariat sunt binevenite.
- (optional) adeverinta medicala - unele facultati o cer, altele doar dupa admitere
- (optional) Bank statement/Affidavit of support - prin aceasta demonstrezi ca in cazul in care ai fi admis, te poti intretine cel putin un an, adica dispui de o anumita suma (care depinde de la facultate la alta) pentru acest scop. De obicei este o adeverinta care spune ca ai in cont acesti bani. Affidavit of support este o adeverinta din partea cuiva (ex. parinte) ca te poate sponsoriza in primul an de master. Daca nu ai banii...si nici sponsor... poti aplica fara aceste documente, daca specifici ca ai nevoie de sponsorizare (funding) in cazul in care esti admis.
- (optional) alte formulare specificate de fiecare facultate in parte, dintre care cel mai important este cererea pt bursa


Lucruri care conteaza
La facultatile din SUA, evaluarea este holistica - media din anii de licenta nu este singurul lucru care conteaza. Ceea ce inseamna ca este acceptabil daca ai o medie mai mica (GPA), dar o poti compensa prin rezultate bune la testele standardizate, un CV impresionant, sau un SOP convingator. Multe facultati precizeaza ca GPA-ul minim acceptat este 3, 2.75 sau chiar mai putin (medii de 7.50, 6.87 sau mai putin). In plus, conteaza foarte mult trendul notelor tale - daca media a crescut sau a scazut in cei 4 ani de licenta si cum - , de asemenea se ia in considerare si media ultimului an.
In ceea ce priveste GRE, conteaza scorul total, urmat de scorul partii celei mai importante care intereseaza (ex. Quantitative), cat si ranking-ul tau (~percentile) care spune ce procent din ceilalti care au dat testul are un scor mai mic decat tine.

Si acum despre Statement Of Purpose, un al treilea element foarte important. In SOP trebuie sa scrii cele mai bune lucruri posibile despre tine. Citind foarte multe modele ale unor studenti care au fost admisi cu succes, am ajuns la urmatoarele puncte care cred ca nu ar trebui sa lipseasca dintr-un SOP:

- poti spune povestea pasiunii tale pentru domeniul in care planuiesti sa-ti continui studiile - cum a inceput totul, primele sentimente de satisfactie pe care le-ai avut, de ce ai ales acest domeniu, ce dilema a vietii tale crezi ca va putea fi rezolvata prin cercetare in domeniul respectiv (ex. consider ca filozofia ma va ajuta sa aflu sensul vietii), etc.

- poti scrie cate ceva despre mediul in care vii - Romania. Gandeste-te ca in America nu sunt chiar atat de multi romani precum alte natii (ex. indieni), in unele state romanii pot fi chiar in numar foarte mic, relativ necunoscuti. In consecinta poti adauga o fraza despre tara ta, sistemul de educatie de aici, in particular daca ai absolvit o facultate de top trebuie sa specifici acest lucru. Daca planuiesti sa te intorci in Romania dupa studii, este frumos sa mentionezi cum visezi sa iti schimbi tara (in bine) prin cunostintele si experienta acumulata in SUA.

- toate performantele pe care le-ai avut relative la domeniul ales: media (GPA), faptul ca te-ai aflat in top X studenti la un moment dat, concursuri in care ai castigat premii. Poti mentiona daca ai participat la cursuri din afara facultatii dar care au legatura cu domeniul ales (de exemplu acum au inceput sa apara foarte multe cursuri online gratuite, da bine daca vorbesti despre unul de acest gen, arata interesul). Poti mentiona performante la locul de munca (daca exista), participari la workshop-uri, scoli de vara, etc, evident in contextul potrivit. Daca nu ai participat la o scoala de vara, workshop sau training pana acum, ai putea sa te gandesti sa o faci.

- contra-performante: daca e ceva care te deranjeaza din foaia ta matricola (ex. media dintr-un an sub asteptari) este foarte bine daca ai putea justifica de ce s-a intamplat acest lucru si mai ales sa subliniezi felul in care ai evoluat si ai depasit acea situatie.

- mentionarea a catorva cursuri de interes din facultate & carti de specialitate citite care au sporit curiozitatea si cunoasterea in domeniul ales. Daca nu ai rasfoit nicio carte de specialitate, ai putea sa incepi sa o faci, arata dorinta de aprofundare, de asemenea poti consulta si lucrari ale profesorilor din departamentul vizat, despre care iti poti exprima pareri in discutiile pe mail cu acestia.

- pentru obtinerea unui teacher assistantship trebuie sa mentionezi orice fel de experienta de predare pe care ai avut-o: fie ca ai fost asistent la facultate, sau doar ca ai absolvit cursul de pedagogie (si in consecinta trebuie sa ai o minima de experienta practica), sau chiar faptul ca ai dat meditatii la materia X vecinului din bloc. Daca esti inca in facultate si te gandesti sa sari peste cursul de pedagogie, eu zic sa te mai gandesti o data...

- pentru obtinerea unui research assistantship trebuie sa scrii despre proiectele de cercetare la care ai participat. Lucrarea de licenta poate reprezenta un subiect bun, dar si orice fel de paper/lucrare publicata. Daca esti inca in facultate si te nu gandesti sa participi la sesiunea de comunicari stiintifice, eu cred ca ar trebui sa te gandesti serios sa participi pentru ca acest lucru ar putea conta foarte mult.

- discutia despre orice fel de proiect personal este binevenita mai ales daca este in legatura cu domeniul pt care aplici (ex. am un blog cu tutoriale despre programare sau am realizat situri pentru companii, sau mi-am construit propriul robot acasa, etc). Daca nu ai asa ceva, poate ar fi bine sa ai ceva, cat de mic.

- bineinteles, trebuie sa precizezi ce anume te atrage la facultatea la care ai aplicat - cu alte cuvinte, de ce crezi ca esti persoana potrivita la locul potrivit. Ce asteptari ai de la facultate si cum crezi ca vor fi indeplinite.

- trebuie sa explici cum se potriveste planul educational ales (master) cu planul vietii tale. Ce vei face dupa ce termini masterul si in ce masura acesta te propulseaza mai departe. Ai de gand sa continui cu un PhD si apoi cu predare/cercetare sau vrei sa intri in industrie/sa te angajezi?

- poti scrie despre activitati extracurriculare - sunt apreciate cele care implica oameni sau activitati de mediu (gen voluntariate, ONG) si cele care te-au ajutat sa dobandesti anumite competente (ex. competente organizatorice, sociale/interpersonale, lucru in echipa). Poti scrie mai mult sau mai putin despre astea in functie de programul ales - de exemplu lucrul in echipa este apreciat aproape oriunde, iar activitatile de mediu pot fi apreciate mai mult intr-un program de Ingineria Mediului, dar depinde. Poti mentiona daca ai participat la schimburi de experienta si ce ai invatat din ele (important!!!). Daca te gandesti sa intri in AIESEC, BEST sau alta organizatie si inca eziti, incearca sa gandesti cu mintea unui absolvent care regreta ca nu a facut acest lucru cat timp era student.

- daca ai purtat o discutie in prealabil pe mail cu unul dintre profesorii departamentului vizat, nu uita sa amintesti acest lucru in SOP, si mai ales daca ai primit incurajari de la acesti profesori. De asemenea trebuie sa reamintesti subtil faptul ca ai nevoie de suport financiar pentru a putea incepe studiile (spre sfarsit).

Toate aceste informatii trebuie sa fie bine inchegate intr-un eseu perfect dpdv logic, gramatical si al vocabularului. Un alt lucru pe care l-am observat a fost abundenta de cuvinte GRE din SOP, ceea ce creeaza o imagine foarte buna pentru candidat. La finalul redactarii, poti folosi serviciul gratuit de la FEAC prin care primesti feedback in legatura cu SOP-ul tau.

In concluzie, in procesul de selectie conteaza mult mai multe lucruri decat o simpla medie din anii de licenta, conteaza intreaga implicare, creativitatea, si cel mai important vointa.

In timpul admiterii
Pentru fiecare facultate aleasa, trebuie sa tii cont de termenul limita al trimiterii aplicatiei - de obicei exista un termen limita pt. admitere cu bursa, cum ar fi ianuarie/februarie pentru semestrul de toamna, sau chiar luna mai pentru admiterea fara bursa.
In timpul admiterii trebuie sa tii legatura cu secretarele de la Graduate School, care te vor informa cu privire la starea procesarii aplicatiei - mai intai este etapa de autentificare si inregistrare a datelor, dupa care, daca totul este ok, aplicatia este trimisa mai departe la departamentul specializat, care va decide in legatura cu admiterea.
Este ideal daca ai afla cand se petrece acest lucru si ai atrage atentia profesorilor vizati asupra aplicatiei tale, spunand ca vrei sa lucrezi cu ei si amintind cateva lucruri despre tine. Este posibil ca ei sa-ti ofere un raspuns prompt de incurajare, sau un raspuns de interes partial, sau niciun raspuns.
In caz favorabil, departamentul trimite o recomandare catre Graduate School si in cateva saptamani vei primi o scrisoare de acceptare, eventual insotita de o oferta de asistent (daca ai aplicat pentru asa ceva si ti s-a dat).

Te decizi sa te inrolezi
In acest caz, trebuie sa finalizezi trimiterea tuturor documentelor necesare facultatii care te-a primit (daca nu le-ai trimis deja):
- formularul medical. Acest formular este mai mult preocupat de vaccinurile pe care le-ai facut de-a lungul vietii si daca ai avut o boala periculoasa in trecut (ex. TBC). Se cer anumite vaccinuri, unele vor fi deja facute, altele nu. Ei vor ca toate sa fie facute pana la urma, ai optiunea sa le faci in Romania sau acolo (exemption).
- formularul financiar (acel affidavit of support/bank statement) - un formular in care listezi toate sursele de finantare pentru studii, fie ca sunt proprii, oferite de familie sau de catre departament. Toate sumele listate vor trebui sustinute prin dovezi - de la banca, document oficial din partea facultatii, etc.
- copie dupa pasaport
Este posibil sa se vrea trimiterea acestor documente prin posta.
Odata primite, Graduate School va putea elibera formularul I-20, cel mai important document pentru obtinerea vizei pentru student, F1. Dar despre viza am continuat aici.