Probabil ca exista mai multe metode, descrise aici, dar eu as vrea sa detaliez putin cea de-a 3-a metoda:
Pentru a redimensiona sistemul de fisiere in care este incarcat Ubuntu (sau orice alta distributie Linux), cel mai bun utilitar este gparted . Acest program se poate descarca si din bash, cu apt-get install gparted , si intr-adevar cu el se pot redimensiona anumite partitii, care intai trebuie unmounted . Insa in cazul sistemului de fisiere ( "/" ), acest lucru nu mai este posibil pentru ca odata ce Linuxul este bootat sistemul de fisiere devine mounted.
De aceea, gparted trebuie rulat live, adica bootat de pe un stick usb (asa este cel mai la indemana). Pentru aceasta, ne folosim de utilitarul unetbootin, care ruleaza si in interfata grafica. Odata pornit, se selecteaza a doua optiune "Disc Image" - ISO - si se selecteaza calea unde a fost descarcat programul gparted. In functie de locul unde dorim sa cream bootabilul, alegem tipul (sa zicem Disc USB) si Dispozitivul (aici de obicei detecteaza automat). Cu aceste setari se creeaza noul continut bootabil pe stickul USB.
Restartand calculatorul, se booteaza de pe stick (atentie la BIOS care trebuie setat sa booteze intai de pe stick) si se intra in gparted live . Programul va afisa structura partitiilor si dimensiunile lor. De tinut minte este urmatorul lucru: nu putem redimensiona sistemul de fisiere decat daca inaintea acestuia exista un spatiu nealocat. Cu alte cuvinte, degeaba avem n GB nealocati pe partitia care vine dupa sistemul de fisiere pe care vrem sa il redimensionam, nu ne vom putea folosi de acestia. De aceea, intai trebuie redimensionata (micsorata) partitia care vine inaintea sistemului de fisiere al nostru, iar cu acel spatiu nealocat putem creste dimensiunea sistemului de fisiere.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu