19 mai 2015

Sfat pentru viitorii studenti masteranzi in CACS, UL Louisiana

Acest sfat se adreseaza viitorilor studenti PhD, ai CACS, Louisiana, care inteleg limba romana, adica viitorilor studenti romani ai CACS. De-a lungul timpului, se pare ca a existat doar cate un student roman la un moment dat, asa ca dupa plecarea mea probabil ca cineva imi va lua locul...

Sfatul reflecta atat cat am invatat eu in cei doi ani de studii, despre cursurile care merita sau nu merita, despre profesori, despre examene, finante si alte lucruri de genul acesta. Poate ca va fi util si acelora care studiaza in alta parte, pentru ca ofera un snapshot asupra activitatii dintr-o universitate oarecare din SUA, Louisiana in particular.

Despre cursuri
Contrar asteptarilor mele, cursurile sunt foarte generale si de cele mai multe ori repeta informatiile din anii anteriori. Nu am invatat nimic nou la Algorithm design, Operating Systems, nu as fi invatat nimic nou nici la cursurile de Principles of Computer Network daca le luam, si probabil ca nici la Compiler Design daca as fi facut cursul in anul 4. Asadar, nu trebuie sa va pierdeti timpul prea mult cu aceste cursuri si recomand sa terminati coursework intr-un an si jumatate in loc de 2. Asta este posibil daca va inscrieti la 4 cursuri/semestru in loc de 3, ceea ce nu este o incarcatura prea mare deoarece nu sunt dificile. 
As putea sa detaliez fiecare curs in parte, dar mai bine este sa spun profesorii pe care ii recomand, pentru ca ei vor face cursul valoros sau nu. Asadar, recomand profesorii A. Lakhotia, R. Logan, M. Bayoumi, S. Dasgupta; si nu recomand dr. Tzeng, V. Raghavan. Despre ceilalti am o opinie moderata sau nu ii cunosc suficient de bine.

* Lakhotia: cursurile lui sunt Principles of Programming languages si Compiler design. Sunt bine predate, au teme in fiecare saptamana sau la 2 saptamani, deci mai mult volum de munca fata de alte cursuri. Cu siguranta, preferatele mele dintre toate. Daca ar fi sa reincep viata la UL si as fi in toamna lui 2013, m-as inscrie la Principles of programming languages inca din primul semestru, urmat foarte natural de Compiler design pe al doilea. Terminarea lor poate deschide noi oportunitati de cercetare oferite de dr. Lakhotia pentru cei care au "excelat".

* Logan: cursurile lui sunt Algorithm analysis (materie obligatorie), Bioinformatics si Automated reasoning. In ce priveste primul curs, il recomand mai degraba cu dr. Logan decat cu dr. Tzeng, de altfel conceptele predate sunt de baza, nu au cum sa ridice mari probleme. Bioinformatica este pentru cei curiosi sa afle despre un fel de genetica computationala, destul de interesanta de altfel, chiar daca la vremea cand am luat acest curs predarea nu a fost perfecta. Comparativ cu alte cursuri, e totusi ok. Despre Automated reasoning, cursul este impartit in doua: o parte de logica si o parte de invatare automata. Planul cursului suna excelent, sper doar ca Logan se va tine de el. Recomand analiza algoritmilor in semestrul de primavara cu Logan, dar si celelalte doua cursuri, oferite in primavara si toamna.

* Dasgupta: are doua cursuri, Cognitive Science (toamna) si Advanced topics in computer science (619, history of the birth of computer science, primavara). Dasgupta este un tip excelent, insa ii recomand cursurile doar daca nu aveti alta alegere la dispozitie. Daca totusi sunteti curiosi despre aceste subiecte, mai bine cititi suporturile de curs (Dasgupta are cate o carte despre fiecare). Daca va inscrieti la cursuri nu veti face nimic practic, fiecare curs consta in ascultarea unui monolog-poveste, iar la finele semestrului va trebui sa scrieti eseuri pentru a primi nota.

* V. Raghavan: are doua cursuri, Information retrieval (toamna) si Data mining (primavara). Nu recomand niciunul dintre ele deoarece este extrem de plictisitor. Felul in care vorbeste la ora te adoarme. Suportul de curs consta in slide-uri powerpoint total vraiste din care nu se mai intelege nimic. Si la un moment dat vine la clasa cu o hartiuta cu un scris de mana pe care o proiecteaza pe perete, nici din aceea nu se intelege nimic. Efortul lui pentru sustinerea cursurilor e minim. Pacat pentru ca domeniile in sine sunt foarte interesante.

* M. Bayoumi: in mod obligatoriu veti lua CSCE 595 (graduate seminar) care figureaza sub numele lui dr. Bayoumi. Pentru master trebuie 3 credite din CSCE 595, deci trei semestre. Nu sunt prea multe de zis aici, ci de ascultat si semnat prezenta. Un alt curs oferit este cel de VLSI. Nu am fost interesata si ma indoiesc ca ar fi cineva, in afara de cei orientati catre electrical sau hardware engineering. Tipul e haios si de treaba, mai ales daca esti fata.

* Tzeng: preda doua cursuri, Computer architecture (primavara) si Algorithm analysis (toamna). In privinta arhitecturii, cel mai probabil e ca nu o sa aveti incotro, cursul este aproape obligatoriu pentru master si doctorat. Dureaza cateva saptamani pana va veti acomoda cu accentul lui profund taiwanez, insa este o persoana de o competenta reala si bine intentionata. Pacat doar ca nu are talent didactic.

* Ashok Kumar: cursul lui este de Sisteme de operare, oferit atat toamna si primavara. Probabil ca acest curs se va schimba destul de mult ca structura, de-a lungul timpului. Desi cei mai multi se plang ca este prea multa programare, in realitate nu este, insa scoate la lumina aptitudinile vechi si prafuite de C++ sau Java, iar recent incepe sa aduca in prim-plan si ceva cercetare. Profesorul este bine intentionat, dar este foarte suspicios in privinta copierii.

* Anthony Maida: are in general cate un curs pe semestru, de obicei anuntat destul de tarziu si de care nu toata lumea va sti ca exista. Ambele cursuri se invart in jurul modelarii activitatii neurale, destul de interesant si exotic de altfel, precum Bioinformatics. Pentru curiosi, se merita. Am ascultat mai multe opinii pozitive despre aceste cursuri chiar daca nu am participat la ele. In schimb, un curs gen Advanced topics cu el se va dovedi in scurt timp o pierdere de timp: in afara de 1-2 prezentari nu va rezulta nimic dupa un intreg semestru.

* Se pot lua si cursuri de la alte departamente - este posibil! Se pot face inscrieri la limbi straine (spaniola, franceza sunt bune), istorie, matematica, etc.. O alta posibilitate este doar auditul, dupa ce ati instiintat profesorul respectiv.

La terminarea cursurilor, de obicei dupa 2 ani sau mai putin, ai ocazia sa aplici pentru titlul de master (trebuie sa aplici explicit). In Romania se spune ca masterul te face un specialist intr-un domeniu, iar doctoratul te face expert in acel domeniu. Dupa absolvirea CACS UL, nu te poti numi specialist intr-un domeniu din cauza generalitatii cursurilor, care nu au ca scop specializarea, ci sunt doar o etapa premergatoare cercetarii de doctorat. Probabil ca titlul de "masters degree in computer science" e doar simbolic. De fapt, dupa cum se poate constata la absolvire, pe diploma va fi scris sec doar "Masters of Science". Care science? Ce anume din computer science? Ce se devine dupa obtinerea acestui titlu? 

Notele
Se dau un fel de calificative {A, B, C, D, F, I} . La sfarsitul semestrului se calculeaza un GPA care reprezinta o medie pe o scara 0-4. Dupa un an de GPA 4.0 primesti o invitatie din partea organizatiei Phi Kappa Phi sa intri in cercul lor de excelenta (pe care poti sa o accepti daca vrei sa te vezi cu o medalie in mana, dupa ce ai platit constiincios taxa anuala de membru).
A-F sunt in ordine descrescatoare a valorii, unde F este Failed. I inseamna incomplet, si poate sa rezulte in urma unui curs "special project" sau "advanced topics" sau chiar curs obisnuit la anumiti profesori (gen dl. Bayoumi). Mai exista un calificativ inofensiv, cand te retragi de la o materie - W (withdraw) care nu conteaza la GPA.
In CACS UL lucrurile stau foarte simplu. Cea mai mare parte a studentilor iau A dupa un curs. Unii profesori dau A la prima jumatate de clasa, si B la cea de-a doua. Altii dau A la majoritatea studentilor, mai putin 2-3 codasi care nu isi fac temele. Altii incearca sa se tina de o grila de evaluare spunand ca doar daca reusesti mai mult de 85% o sa iei A. In realitate cred ca lucrurile stau mult mai lejer, si chiar daca grila de evaluare e rigida, profesorii vor compensa acest lucru cu o mai mare dare de mana in corectarea lucrarilor. Nu am auzit niciodata de un student picat, pana cand am ajuns in ultimul semestru si erau trei studenti indieni picati la Sisteme de operare, probabil situatia a fost foarte grava cu ei daca nu au reusit sa treaca.
Este destul de usor sa mentii un GPA maxim. In majoritatea cazurilor, ajuta foarte mult simplul fapt ca iti faci temele constiincios. Nu trebuie sa fii un maestru in programare si nici vreun geniu.

Advisor
Profesorii care au studenti PhD se vor intalni cu ei periodic sub forma unor seminare sau intr-un laborator. Daca aveti deja un advisor sa stiti ca el se poate schimba oricand si nu sunteti legati de el "pe viata". Recomand in primul semestru sa faceti un sondaj amanuntit despre fiecare in parte, pentru ca s-ar putea sa corespunda mai bine intereselor pe care le aveti. De asemenea, daca nu aveti un advisor si sunteti in cautarea lui, unii profesori "recruteaza" studenti prin intermediul cursurilor lor, deci este bine ca in primele 1-2 semestre sa luati cursuri cu profesori cat mai diferiti. O idee buna este si sa discutati cu alti doctoranzi si chiar sa ii vizitati in laboratoare.
Profesorii, in general, sunt foarte deschisi. Daca in Romania sunteti obisnuiti sa fiti un "anonim" pentru un profesor care preda la sute de anonimi, aici, datorita nr. mai mic de studenti dar si a amabilitatii lor, nu mai puteti fi anonimi. Profesorul retine repede numele si daca sunteti buni, e usor sa ramaneti "remarcati". O intalnire banala cu profesorul aduce dialoguri de genul "hello, how are you?" si mai mult de atat, nu doar un "buna ziua" fara ecou.
In unele ocazii, advisor-ul, dar si profesorul de clasa care se simte bine cu studentii lui, va poate invita la o intalnire informala, gen: cina la el acasa de Thanksgiving, sau king cake in laboratorul lui in ziua respectiva, desi, de cele mai multe ori, se stie deja ca de Ziua Recunostintei advisor-ului ii place sa-si invite studentii la el acasa pentru cina :-)

Studentii

Sunt in maaare parte indieni. La inceput aveam urmatoarea impresie: "americanii nu se omoara cu invatatul, isi iau licenta si fug la munca, nu ii intereseaza sa se instruiasca mai mult decat e obligatoriu dpdv social. Asa ca locurile lor sunt luate de indieni, mai ambitiosi, mai constiinciosi". Nimic mai gresit...
Dupa primele semestre mi-am dat seama de un adevar dezamagitor: majoritatea colegilor mei era mult mai slab pregatita decat mine si de asemenea si foarte imatura scolaresc vorbind. Pentru ei nota era sfanta, conta atat de mult pe cat contau pentru mine mediile de 10 in liceu. Nota aceea trebuia obtinuta pe orice cai posibile: copiat, mers la cele mai usoare cursuri, evitarea cursurilor care implica programare sau prea mult efort, etc. Acesti indieni sunt aproape toti studenti la master si nu au bursa. Sunt atat de slabi, si totusi CACS ii primeste pentru ca are nevoie de banii lor. Indienii la randul lor au nevoie de o diploma obtinuta usor, care sa ii propulseze mai departe pe piata de munca americana si mai departe catre green card, etc. Ce e cel mai culmea e ca majoritatea indienilor vin din aceeasi zona din India (Heyderabad) si sunt deja renumiti pentru nivelul de educatie extrem de scazut. Cu toate acestea, CACS/UL are nevoie de bani. Si indienii au nevoie de o diploma.
Mi-am dat seama de inca un fapt ciudat: studentii de la computer engineering habar nu au programare. In special studentii din lab. de VLSI nu au nicio treaba, abia au atins C-ul sau Java. Mi-am dat seama ca poti fi un student de nota A si fara sa stii un bob de programare, prin alegerea cursurilor potrivite, a celor mai usoare, poti fenta sistemul, si daca esti destept, poti sa iesi si doctor fara sa stii sa scrii cod. Suna ireal; poate nu am dreptate, dar cu siguranta ca poti fi onorat, premiat si respectat pentru GPA-ul tau 4.0 chiar daca nu meriti, din pacate..
In schimb, la studentii americani, in totala opozitie fata de cei indieni, se observa un mare simt de fair play si lipsa de coruptie. Studentii iranieni sunt inteligenti, fara indoiala, insa de multe ori actioneaza dupa o agenda proprie si sunt destul de egoisti. Studentii chinezi sunt dintre cei mai unprofessional ever - pur si simplu nu te poti baza pe ei, si nici macar nu te poti intelege normal cu ei, sunt dintr-o alta lume.

Teaching assistantship
Este metoda de supravietuire cea mai usoara a studentilor internationali. Pentru 1100-1200 $/ luna, ai de indeplinit 5-6 ore pe saptamana, fie sustinand un laborator, fie in office hours, fie supraveghind teste si examene, si corectand teme. Cred ca este aproape imposibil sa-ti pierzi bursa, asa ca odata obtinuta o ai pana la sfarsit.
Despre laborator: implica sa inveti studenti din undergrad, 1 ora/saptamana. Pare foarte putin doar o ora, dar atat se face. O sa observi ca acesti studenti in mare parte americani nu prea se obosesc nici macar sa ridice mana sa te intrebe ceva, de obicei ei stau in banca lor si se chinuie singuri sau vorbesc cu un coleg. Rareori apeleaza la TA. Si inca un lucru, in afara orelor, pe strada de exemplu, nimeni nu te recunoaste sa-ti spuna "buna". Relatia ta cu acesti studenti va fi strict in cadrul clasei, si sa nu te astepti sa fii salutat pe strada pentru ca nu o vor face. Absolut nici unul.
In office hours de asemenea, nu vei fi deranjat aproape deloc. Rareori, in cazuri extreme, vei fi vizitat de un student, desi ei nu stiu ce pierd, o oportunitate valoroasa, pe care eu daca as fi avut-o in anii de facultate, as fi utilizat-o la maxim... In aceste momente linistite de office hours, treaba ta e sa stai la calculator si sa pierzi vremea.
La examene si teste, vei observa, in cazul studentilor americani, cat de onesti si fair play sunt. Nu vor vorbi niciodata unul cu celalalt, nu vor intra pe telefon, nu vor incerca sa copieze de nu stiu unde... Daca ai studenti indieni, vei observa cum incep sa sopteasca, cum ies rand pe rand afara invocand toaleta, dar ei de fapt se duc sa-si consulte sursele, vor umbla pe telefon, adica coruptie la scara mica.
In corectarea temelor iti vei da seama de calitatea studentilor. Care e slabuta, atat la cei de undergrad cat si la graduate. Diferenta e ca cei din undergrad vor accepta nota cu serenitate, pe cand cei din graduate, in speta indienii, te vor cauta ca sa mai scoata macar un punct in plus, sau sa te convinga ca au incarcat un fisier gresit, sau sa faca o mica modificare finala pe nu stiu unde...
Later edit: au crescut bursele de la 1200 la 1500 $ , doar pentru studentii la doctorat, desigur. Studentii la master si-au pastrat suma de 750 $ / luna (stiu, este pe jumatate).

Research assistantship
De obicei acest suport financiar este oferit de un profesor care te cunoaste destul de bine si are incredere in tine. RA nu implica sa mai ajuti studenti sau sa corectezi lucrari, ci sa te dedici in totalitate cercetarii. De obicei, TA este oferit primul, pana la terminarea cursurilor obligatorii, urmand ca pe timpul verii sau in timpul semestrului ca PhD sa primesti RA, "daca esti cu minte". Salariul este ceva mai ridicat si convenabil as putea spune (de exemplu un 1500 $), dar depinde si de fiecare profesor in parte, caci se ofera din bugetul proiectului unui profesor si nu din partea CACS.

Comprehensive exam

Este acel examen care te aduce un pas mai aproape de candidatura la doctorat. Pe langa asta, avantajul material este o mica crestere a salariului de asistent. Este bine ca examenul sa se dea cat mai repede, eventual dupa primul semestru sau dupa primul an. 500$ in plus pe semestru conteaza.

Daca vreti sa va opriti dupa Masters degree, fiind admisi pentru PhD
Exista si aceasta optiune. Intrebarea este ce aveti de gand dupa. Daca scopul este un internship in SUA, cel mai convenabil este un OPT (optional practical training). Am pus o prezentare mai detaliata despre asta, aici, care explica pe larg ce inseamna un OPT. In cazul studentilor la doctorat, documentul I-20 pe care il au in vigoare este pe 4 ani, explicit studii doctorale. Daca dupa 2 ani vreti sa faceti o pauza de un internship, singurul legal este CPT (curricular practical training) care are dezavantajul ca facultatea trebuie platita in continuare (3 credite/semestru) pentru a ramane "in sistem" (bursa se pierde). Pentru studentii internationali nu exista posibilitatea "inghetarii" anului.
Daca sunteti siguri ca vreti sa va opriti dupa master, cel mai convenabil este un OPT, pentru care nu trebuie sa platiti nimic la facultate, fiind considerati absolventi. OPT se aplica, in cazul studentilor internationali, acelora care termina acelasi nivel de studii precum cel din documentul oficial I-20. Pentru doctoranzi, micul secret pentru a fi acceptati pentru un OPT este modificarea (ireversibila) a documentului I-20 si asta (atentie) la cel mult un an dupa admitere. Din motive ce tin de interfata sitului de imigratie, modificarea I-20 pentru a scurta perioada se poate face doar in primul an de studii, si odata facuta, in cazul in care doriti sa reveniti pentru doctorat, trebuie reaplicat cu tot cu dosar la universitate. Asadar, optiunea este in cazul in care sunteti foarte hotarati sa va opriti dupa cursurile de master, dar este un pas care ajuta foarte mult eliminand alte complicatii si costuri in plus.

Atitudinea Universitatii
In SUA, universitatea in general, este un brand! Vei vedea masini cu stickere pe care scrie "Ragin Cajuns" sau "LSU" (in cazul Louisianei), in casele absolventilor neaparat o amintire din universitate, fie diploma intr-o rama agatata pe perete, sau un trofeu, sau altceva. Cu cat mai mare e universitatea, cu atat mai mare e mandria.
Universitatea si UL in particular, au tot interesul sa intretina aceasta atmosfera. UL are un magazin de suveniruri, cu tricouri, haine, fulare, bijuterii, cani si tot tacamul pe care scrie, firesc, UL Ragin Cajuns... Preturile nu sunt deloc "studentesti". Spre sfarsitul semestrului, universitatea va face presiuni sa-ti cumperi roba de absolvire, sa cumperi o rama in care sa-ti pui diploma, sa-ti cumperi un trofeu pe care e scris "absolvent promotia..." si chiar sa-ti cumperi un inel cu UL la cateva sute de dolari. Ca student international, daca ar fi sa cumperi tot, ar insemna sa nu mai mergi acasa in vacanta pe anul acela.
De multe ori, si asta este de fapt specific american, universitatea imbina anumite evenimente cu oferirea unui pranz/snacks gratuit. Asa ca uneori, in CACS, dupa terminarea seminarului de vineri dimineata, se ofera pizza, sau Zeus, sau mancare Cajun..

Cat de mult ajuta CACS la gasirea unui job
CACS incearca de mai multa vreme sa aduca companii care sa vorbeasca despre oportunitati de munca. Nu vin Google sau Amazon, ci firmele sunt cu preponderenta din Louisiana. Se remarca insistenta unor firme ca Fugro si CGI, care au prezentari cu totul plictisitoare si cu toate acestea vin sa viziteze CACS in fiecare semestru. Nu ma indoiesc ca un absolvent are sansa oricarui loc de munca si multi dintre ei au reusit deja in cea mai populara destinatie - California.
Later edit: a venit Google (sau ma rog, un reprezentant absolvent de Computer science de aici), si am vazut si anunturi de internship din partea Amazon :) CGI preseaza in continuare ca sa atraga cat mai multi angajati in Lafayette, atat din zona cat si din orasele invecinate.

Concluzii - rezumat - de avut in vedere
1) Examenul comprehensive dupa primul semestru
2) Stabilirea unui traseu dupa cel mult un an - Phd or not?
3) Terminare titlu de master intr-un an si jumatate
4) Profita de libertatea de alegere a cursurilor, care pot fi si din afara specializarii, daca te pasioneaza si altceva 

Succes.
15 mai 2015

Later edit: 13 octombrie 2015

Niciun comentariu: